Prominente plek voor twee folly’s

      Reacties uitgeschakeld voor Prominente plek voor twee folly’s

Het succesvolle Folly Art Norg festival is ten einde en nu worden de folly’s weer afgebroken. Kunsterf Norg heeft twee van de bouwwerken te leen gekregen van de kunstenaars en is daar heel blij mee.

Fie van Jesper Veltrop heeft een nieuwe prominente plek gekregen in de voortuin van Kunsterf Norg en Zwarte Toren van Xek Breed staat op het achtererf in de beschutting van een houtwal. Lees hieronder meer over beide bouwwerken.

Over Fie

Voor het pand van Kunsterf Norg aan de Brinkstraat 1 in Norg staat één van de folly’s van Folly Art Norg 2018. Deze Fie is ontworpen en gerealiseerd door Jesper Veltrop uit Groningen. www.studioveltrop.nl

De Griekse letter Fie, φ, duidt de uitkomst uit van de formule over de gulden snede. Die vindt haar oorsprong in de rij van Fibonacci. Het omschrijft de verhouding tussen allerlei maten en grootheden in de natuur volgens een vast getal. De gulden snede kun je overal in de natuur terugvinden. Het is de formule van het ontstaan van de natuur en dus ook van ons mensen.
Volgens deze verhouding zijn de opeenvolgende vlakken geconstrueerd en gedraaid boven elkaar weergegeven in de folly.

Jesper ziet in de ontstaansgeschiedenis van Norg deze verhoudingen terug, te beginnen bij de Brink. Daaromheen vervolgens bewoning, Es en moestuinen en daarbuiten de woestenij, het buitengebied waar gejaagd werd.

Zo zijn er vier ten opzichte van elkaar gedraaide lagen, grootheden, te herkennen in dit bouwwerk.
Via de toegevoegde centrale paal ontstaat er verbinding met de bomen en de ruimte daarboven en de ondergrond.
Wanneer de zon schijnt is er sprake van een mooi lijnenspel op de grond die deze verbinding nogmaals benadrukt.

Dit object is in zwart uitgevoerd, net als de begrenzingen op landkaarten.
Deze kleur versterkt de zeggingskracht van het object.

Over Zwarte Toren                  

Op het achtererf in de beschutting van een houtwal van Kunsterf Norg aan de Brinkstraat 1 in Norg staat nog één van de folly’s van Folly Art Norg 2018. Zwarte Toren is ontworpen en gerealiseerd door Xek Breed uit Leeuwarden. https://nl-nl.facebook.com/xek.breed

De vorm van het frame bestaat uit twee in elkaar gedraaide spiralen die taps omhoog groeien, waarnaar ze uit een wijken tot een verbredende kop die weer samenkomt in zijn oude route van in elkaar draaiend taps omhoog lopen. Dit frame is oneven spiraalsgewijs bekleed met slierten. Hierdoor ontstaan er horizontale kieren/scheuren in de schil en het roterende effect wordt extra benadrukt. Bij de verbreding in de kop ontstaan hier aan beide zijdes een schelpvormige inkeping. De dubbele spiraal in de constructie vertegenwoordigt de samenhang van mens & natuur. De onnatuurlijke materialen versterken dit effect door een contrast te vormen met de natuur van de plaatsingslocatie en de organische vorm.

“Mooie dingen maken”

Op mijn zestiende ben ik begonnen met de opleiding meubelmaker/(scheep) interieurbouwer. Vervolgens ben ik doorgegaan naar Creatief Vakman (ontwerpend meubelmaker/productdesign). In deze periode heeft creativiteit, productiviteit en het verbeteren van mijn technische vaardigheden voorop gestaan. Ook is de neiging naar kunst steeds meer gaan groeien, met mijn moeder die grote installaties maakt, als één van mijn inspiraties. Op dit moment ben ik mij op school aan het verdiepen in het ondernemerschap. De folly biedt een werkwijze die overeenkomt met de manier van ondernemen die ik voor me zie.