Presentatie kunstenaars verkoopexpositie

      Reacties uitgeschakeld voor Presentatie kunstenaars verkoopexpositie

Op 9 en 10 september 2017 zal tijdens de Open Monumenten Dagen de boerderij te bezichtigen zijn en vindt er een verkoop expositie plaats van meerdere exposanten, waaronder keramisten, ijzer en zilver smeden, en viltkunstenaars.

Download hier de flyer.

Negen kunstenaars presenteren zich op het boerenerf en in de smederij tijdens de Open Monumenten Dagen.

  1. Gretha Wassing – Borst, beelden van steen
  2. Ruud Mast, poëtische fotografie
  3. Wilma Wassing, beelden van hout met keramiek en brons
  4. Hannie Bushoff, bouwsels hout, papier en metaal
  5. Cecile Kruip, vilt vloer- en wandkleden van schapenvacht
  6. Marjanne Sorgdrager, sieraden, ‘zilver is spreken’
  7. Annelied van Dijk, smeedwerk, ‘Dochter van de Smid’
  8. Klaasje Smit, beeldhouwwerk mixed media
  9. Jessica Lelieveld, beelden van keramiek en gemengde techniek

Gretha Wassing – Borst

Beelden van steen

 

Bij Gretha zie je beelden van kalksteen, serpentijn en marmer.

Bij haar beelden probeert ze de ruwe, zware, logge vorm van de steen om te vormen tot een beweeglijke en lichte vorm.

De steen zelf is de inspiratiebron. Van tevoren weet ze meestal niet wat het eindresultaat zal zijn, maar een beeld moet bij haar alle kanten moeten spannend zijn.

Bekijk de website van Gretha Wassing >>

Ruud Mast

Poëtische fotografie.

Stillevens, spiegelingen, vertekeningen en experimentele fotografie hebben mijn voorkeur.

Ik laat me graag verrassen door de fotografische techniek. Lens versus mens, heb ik ooit als titel gebruikt. Dat zegt wat over het ‘kijken’ van de lens. Deze legt de werkelijkheid anders vast dan wat ik met mijn ogen zie.

Veel van mijn fotografische beelden kenmerken zich door vertekening, verstilling, vervreemding. Het kleurgebruik is vaak eenvoudig en de compositie rustig.

De afbeelding die hier te zien is kom uit de serie ‘gezin’.

Cederlaan 4
9401 RC Assen

Neem via e-mail contact op met Ruud Mast.

Bekijk de website van Ruud Mast >>

Wilma Wassing

Beeldend kunstenaar

Wilma Wassing maakt zowel figuratieve als abstracte beelden. Ze beheerst technieken als hakken en boetseren en combineert vaak bijzondere materialen in een beeld.

Haar beelden van hout met keramiek zijn aards en krachtig met een eigen vitaliteit en een vleugje mystiek. Haar bronzen paarden en stieren kenmerken zich meestal door het ontbreken van lichaamsdelen.  Soms zijn het flarden paard of stierentorsen. Alleen dat wat zij belangrijk vindt, laat ze zien. Eigenschappen als moed , kracht, trouw, elegantie, intelligentie worden hierdoor juist versterkt.

De paarden maar ook boten, vleugels, vogels op hoofden symboliseren het thema vrijheid, een essentiële rode draad in haar werk.

Wilma werkt vanuit haar atelier De Rode Schuur in Norg. Hier geeft ze ook cursussen keramisch handvormen en workshops rakustoken.

Bekijk de website van Wilma Wassing >>

Hannie Bushoff

Gemengde techniek

Hannie Bushoff

voegt oude vervallen, afgesleten materialen,

al struinend gevonden in de natuur of op oude fabrieksterreinen,

ooit een ander leven gekend,

samen tot een nieuwe vorm ontstaat:

een tweede leven.

Bekijk de website van Hannie Bushoff >>

Cecile Kruip

Vilt en vachten

Cecile Kruip is opgegroeid in een familie waar iedereen altijd bezig was.  Met muziek, schilderen, knutselen, textiel: kleding maken, breien, borduren.. Het vilten was totaal onbekend terrein totdat, op een dag in Taarloo… ‘en toen was het beurt’… geen vacht bleef onberoerd: grote vloer- en wandkleden, jassen van vacht, wanten en laarzen. Het ruige, het grote, zware, het geklieder: dat bleek te passen. Steeds weer nieuwe schapenrassen uitproberen, andere vormen, kleuren,  cursussen en workshops  volgen om steeds beter het scala aan technieken in de vingers en armen te krijgen.

Van 2013 tot 2015 volgde ze de deeltijd Academie De Werker, olv Maria de Werker en Petra te Morsche. Hierdoor kwamen andere materialen en technieken in beeld.  Installaties en objecten, welke niets met wol te maken hadden werden gebouwd en heel veel nieuwe informatie kwam binnen, over kunst in de brede zin: een enorme verrijking.

Inmiddels is er samenwerking met Jessica Lelieveld, met wie zij de kunstopleiding doorliep: vriendschap , inspiratie en het samenbrengen van ideëen, materialen, technieken en ontwerpen zijn in volle gang….

De vachten en het vilt vertellen hun eigen verhaal.

Werk aan de winkel!

Bekijk de website van Cecile Kruip >>

Marjanne Sorgdrager

sieraden, ‘zilver is spreken’

Marjanne Sorgdrager is edelsmid. Ze leerde op latere leeftijd het traditionele ambacht aan de vakschool in Schoonhoven. Ze vestigde zich in 2008 in Feerwerd. Bij het ontwerpen van haar sieraden, vrij of in opdracht, is zilver de basis. De tint van zilver past bij haar werkwijze, de textuur is grenzeloos beïnvloedbaar en prachtig bij andere elementen. Voor haar handwerk gebruikt ze de oude ambachtelijke technieken, gereedschappen en instrumenten, maar niet om  het zilver tot het uiterste te bedwingen. Als vormen bij toeval ontstaan, speelt ze daarmee. Haar sieraden krijgen vaak organische vormen, grillig en spontaan als de natuur.

In de smederij van Norg staat de ‘fijnsmid’ naast de ‘grofsmid’
Een tipje van de sluier:  ijzer moet je smeden als het heet is, zilver bewerk je als het koud is.

Marjanne Sorgdrager
Oosterweg 4
9892 PJ Feerwerd (Gr.)
t. 06 81137045

Zilver is spreken

Neem via e-mail contact op met Marjanne Sorgdrager

Bekijk de website van Marjanne Sorgdrager >>

Annelied van Dijk

Dochter van de smid©

Annelied van Dijk is een van de eerste vrouwelijke smeden in Nederland met het vakbekwaamheidsdiploma. Haar opleiding volgde ze bij het Gilde van de Kunstsmeden. Annelied geeft op creatieve wijze vorm aan metaal. Haar schalen, vazen en vrije siersmeedkunst zijn toonbeeld van bevlogen vakmanschap, inventiviteit en schoonheid.

Met haar technische kennis legt zij, met de juiste warmte, de ziel bloot van harde materialen waardoor deze zich soepel laten vormen tot creatieve resultaten. Geeft daarmee het oude ambacht verrassende en nieuwe impulsen.  In opdracht en ook regelmatig te bewonderen op exposities.

In een professionele smederij geeft zij creatieve workshops voor groepen en particulieren.

Bekijk de website(s) van Annelied van Dijk

Klaasje Smit

Schilderijen, gemengde technieken, beelden in steen

Als kunstenaar heb ik een eigen en oorspronkelijke beeldtaal ontwikkeld.

Mijn werk kenmerkt zich door gedreven experimenten met vele materialen.

Steen vormt de hoofdmoot, maar ook schilderijen en grafisch werk maken deel uit van mijn kunst. Lood, glas, veren,  touw of haar; allerlei materiaal kan deel uitmaken van een ontwerp. Ik wil me niet vastleggen op één kunstdiscipline. Kunst scheppen is mezelf tot uitdrukking brengen, waarin het materiaal en de techniek dienstbaar zijn aan het scheppingsproces èn aan de vorm.  Kwaliteit en niveau zijn daarbij belangrijk waarden.

In vrijwel alle gevallen hebben mijn ‘beelden’ een spirituele lading die getuigt van een voortdurende zoektocht naar het eigen ik in relatie met het gekozen materiaal. Zo ontstaan beelden die een archetypische en mythische bron hebben.

Door de beelden soms met andere materialen te combineren ontstaat een spanning waarin polariteiten tot uitdrukking komen en toch ook een heelheid voelbaar is.

Opmerkingen over haar werk: avant-gardistisch; speels, humor; een combinatie van kracht en kwetsbaarheid; verrassend en veelzijdig; beelden die raken in het hart.

– beelden verschijnen – voor mijn geestesoog – ik houd contact – door in de stroom – te blijven staan – arbeid maakt de vorm –

Bekijk de website van Klaasje Smit >>

Jessica Lelieveld

Beelden van keramiek en gemengde techniek

Vier jaar geleden verhuisde Jessica Lelieveld van de kop van Drenthe naar het uiterste noorden van de provincie  Groningen. Zij verliet de bossen en zandgronden en werd omarmd door ruimte en klei. “Ik heb de ruimte in mij laten kruipen, zij is mijn grootste inspiratiebron.”

Want ruimte is overal: de horizon, grootse luchten, akkers van elkaar gescheiden door diepe sloten en smalle wegen. De jaargetijden laten zich intens beleven!  De ruimte brengt zo hele gedachtestromen op gang. Dit omzetten in beelden is een ware uitdaging die Jessica graag aangaat.

Lijnen, vlakken, vormherhaling en ritme zet ze in om haar ideeën te duiden. Zij maakt zowel ruimtelijke objecten als wandobject. Ze werkt graag en veel met klei maar ook andere materialen worden gebruikt. Momenteel is zij bezig met een serie wandobjecten van vilt en raku gestookt keramiek. Haar ruimtelijke werk vraagt naast klei vaak andere materialen als hout, metaal of plastic. Vandaar dat zij zich ‘kunstenaar keramiek en gemengde techniek’ noemt.

Bekijk de website van Jessica Lelieveld >>