Norgers zien première van nieuwe voorstelling Peergroup (RTVDrenthe)

      Reacties uitgeschakeld voor Norgers zien première van nieuwe voorstelling Peergroup (RTVDrenthe)

Zo’n veertig kunstliefhebbers uit Norg en omstreken waren dit weekend getuige van de première van ‘Kaap’. Het stuk (een co-productie van het in Norg gevestigde Peergroup en Tussenland), vertelt het verhaal van de familie van Sijas de Groot.

De hoofdrolspeler neemt in zijn solovoorstelling het publiek mee terug in de tijd. Daarbij staat het bedrijf van zijn grootvader – een aannemer – centraal. De ‘kapen’ die hij bouwde, vormen tot op de dag van vandaag belangrijke herkenningspunten rond het Waddengebied.

Van kaap tot kompas

“Zeekapen vormden vroeger het enige kompas voor zeelieden”, vertelt De Groot. “De kapen die mijn grootvader maakte, werden kunstwerken genoemd. Dat vond ik heel tof en ik dacht: daar maak ik een voorstelling over.”

Het contact met de Peergroup was snel gemaakt, waarna besloten werd tot een co-productie. Er werd geoefend op het terrein van de Peergroup, tussen Norg en Donderen. Het is dan ook niet raar dat de voorpremière ook dichtbij huis werd gezocht en gevonden. Het Kunsterf in hartje Norg vormde het decor.

‘Niet in een doos’

Bewoner en eigenaar Jan Pluis is er blij mee. “We hebben eerder een voorstelling van de Peergroup hier gehad”, zegt hij. “Die was ook heel leuk. Het past hier goed.”
Regieassistent Thomas-Timo Bruinsma is ook enthousiast. “Wat het mooie is van locatietheater? Het landschap en de natuur! Normaal zit je in een theater in een soort zwarte doos. Hier hebben we prachtige natuur om ons heen en op het Kunsterf nog kunstwerken waar we van mogen snoepen.”

Dat het weer dan niet meezit, is van ondergeschikt belang. “We hebben niet echt lekker weer, nee”, zegt Bruinsma. De Groot reageert nuchter: “Locatietheater, hè.”

‘Bijzonder’

Het toegestroomde publiek is na afloop tevreden. “Ja, geweldig joh!”, zegt Ina Reijnders. “Ik vond het heel bijzonder.”

De komende week schaaft het theatergezelschap nog aan haar voorstelling. Vanaf 1 juni tot en met 28 augustus is ‘Kaap’ te zien in achtereenvolgens Egmond aan Zee, Terschelling, Koehal en Blija.

Lees het artikel op de website van RTVDrenthe >>